ONECOIN BLOGG

Fyra områden där blockkedjan kan förändra finansbranschen


1. Valutor

Den digitala valutan bitcoin var den första applikationen byggd på blockkedje-teknik som fick stort genomslag. Men dess inbyggda anonymitet och bristen på kontroll gör både bankväsendet och myndigheterna skeptiska.

Däremot finns ingenting som hindrar att banker eller länder utvecklar egna digitala valutor, byggda på blockkedjor som står under deras kontroll och som följer Finansinspektionens regler.

Sådana skulle i teorin kunna kombinera snabbheten och effektiviteten i bitcoin med stabiliteten i traditionella valutor.

2. Internationell handel

En blockkedja kan användas för att skapa såkallade smarta kontrakt, det vill säga transaktioner som automatiskt genomförs när vissa villkor är uppfyllda. Det kan dramatiskt sänka kostnaderna och ta bort behovet av mellanhänder i komplicerade, internationella affärer.

Betalning, dokumentation och bokföring kan då ske digitalt och helt automatiskt.

“Anta att ett nordiskt företag vill importera varor från Kina”, säger Erik Zingmark på Nordea.

“De vill inte betala sin leverantör förrän de är säkra på att rätt antal varor finns på båten som lämnat hamnen. Det kinesiska bolaget å sin sida vill inte skeppa varorna förrän köparen visat att de kan betala."

“Istället kan man sätta upp ett smart kontrakt som exekveras under vissa förutsättningar. Betalning, dokumentation och bokföring kan då ske digitalt och helt automatiskt”, säger Erik Zingmark.

3. Stölder och bedrägerier

En blockkedja kan fungera som ett transparent register över vem som äger vissa tillgångar. Det kan appliceras på en mängd områden, till exempel den globala handeln med diamanter, där miljarder kronor försvinner varje år i misstänkta bedrägerier.

Det brittiska bolaget Everledger har tagit fram en blockkedjelösning som katalogiserar alla transaktioner med just diamanter. Systemet gör det i princip omöjligt att fejka ägandeskap av de dyrbara stenarna, vilket i sin tur försvårar handeln med stulna stenar och minimerar risken för försäkringsbedrägerier.

4. Aktiehandel

En blockkedja kan i teorin ersätta alla mellanhänder i utbytet av värdepapper. Eftersom alla transaktioner kan lagras transparent lämpar sig systemet väl för handel med aktier, som i teorin skulle kunna göras omedelbart och helt utan fördröjning.

“Hela processen kan ske automatiskt. Det blir snabbare, billigare och med färre mellanhänder”, säger Nicholas Moch på SEB.

Källa: http://digital.di.se/artikel/fyra-omraden-dar-blockkedjan-kan-forandra-finansbranschen

#bitcoin #affärer #blockchain #blockkedjan #Fintech #onecoin

Favoritinlägg
Senaste inläggen
Sök inlägg via taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Classic
  • YouTube Classic